środa, 7 listopada 2018

71. Kruche rogaliki z nadzieniem orzechowym

Jako, że sezon na orzechy w pełni (w tym roku wyjątkowo obrodziły) naszło mnie na rogaliki z nadzieniem orzechowym, oczywiście z dodatkiem nutelli. Łasuchy na pewno będą zadowolone kiedy podsuniecie im pod nos te małe pyszności.

Ciasto:
* 300 g mąki
* 120 g masła
* 1 żółtko
* 1 łyżka cukru pudru
* 20 g drożdży
* 1/2 szklanki mleka
* szczypta soli

Nadzienie:
* zmielone orzechy włoskie
* nutella

Sposób przygotowania:
Drożdże rozpuścić w mleku z odrobiną cukru. Masło rozpuścić i ostudzić. Mąkę przesiać, dodać cukier, sól i rozczyn drożdżowy. Wyrobić, dodać żółtko a następnie wyrabiając dodać masło. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić aż podwoi objętość. Po tym czasie ciasto rozwałkować, wycinać trójkąty i smarować nadzieniem (zmieszać orzechy z nutellą). Zwijać rogaliki i piec w temperaturze 190 stopni na złoto.




Salaterka - Ambition - uwielbiam ich półmiski, salaterki i wszystko inne. ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkie komentarze czytam, ale nie jestem w stanie na wszystkie odpowiedzieć, za co przepraszam. Szanuję swoich czytelników, więc jeżeli masz pytania to napisz do mnie na natsko1993@gmail.com ;)