piątek, 12 października 2018

67. Chleb żytni z foremki - Polskie Młyny

Jak już dowiedzieliście się z wcześniejszych moich wpisów, od bardzo dawna nie kupuję chleba w sklepie. Zdecydowanie bardziej wolę upiec coś w domu - przynajmniej wiem, co jem. Dla mnie liczy się najkrótszy skład i mała ilość ulepszaczy.

Ostatnimi dniami niestety mam bardzo mało czasu na to. Na pieczenie chleba również. Na szczęście z pomocą przyszła mi gotowa mieszanka do chleba żytniego, wraz z foremką od firmy Polskie Młyny.

Wystarczy dodać 220 ml i postępować według instrukcji na opakowaniu - czyli wyrabiamy ciasto do wyrośnięcia.  Po wyrośnięciu należy uformować wałek, a następnie umieścić go w formie i wsadzić do piekarnika. Po ok. pół godziny można naciąć go wzdłuż.

W skład takiej mieszanki wchodzi:
Mąka żytnia (59,7%), mąka pszenna *25,2%), gluten pszenny, suszony zakwas żytni, mąka ze słodu jęczmiennego, sól, suszone drożdże, emulgator: lecytyny (z rzepaku), środek do przetwarzania mąki: kwas askorbinowy może zawierać nasiona sezamu, mleko, soję, orzechy oraz orzeszki ziemne.

Jak sami widzimy - nie jest źle. W kupnych chlebach udawało mi się znaleźć o wiele gorsze rzeczy - co skutecznie mnie do nich zniechęciło. 

Podsumowując: dla zapracowanych, dla zabieganych, dla wiecznie nie mających czasu taka mieszanka sprawdzi się idealnie.

Z tego co się orientowałam Polskie Młyny mają również chleb graham w swojej ofercie, jak i chleb ze słonecznikiem, a więc każdy znajdzie coś dla siebie. 





1 komentarz:

Wszystkie komentarze czytam, ale nie jestem w stanie na wszystkie odpowiedzieć, za co przepraszam. Szanuję swoich czytelników, więc jeżeli masz pytania to napisz do mnie na natsko1993@gmail.com ;)