poniedziałek, 8 października 2018

66. Bananowa rozkosz

Ostatnio chodziło za mną ciasto z bananami. W pierwszej kolejności miał być kopiec kreta, ale po przemyśleniu doszłam do wniosku, że ' bananowa rozkosz ' będzie o wiele lepsza i nie myliłam się. Ciasto znikło bardzo szybko, po prostu się tego nie spodziewałam. Spróbujcie, a sami się przekonacie.

Blaszka o wymiarach 24 cm x 39 cm

Składniki na 2 biszkopty:
* 6 jajek
* 6 łyżek cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 5 łyżek mąki pszennej
* 2 łyżki kakao

Składniki na masę śmietanową:
* 500 ml śmietany kremówki 30%
* cukier puder do smaku
* 3 łyżeczki żelatyny

Dodatkowo:
* 5 bananów (w zależności od wielkości)
* 3 galaretki brzoskwiniowe lub cytrynowe
* dżem porzeczkowy lub z czarnego bzu.

Sposób przygotowania:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier. Następnie żółtka i wymieszać. Na samym końcu dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Całość delikatnie wymieszać łyżką drewnianą.

Ciasto podzielić na dwie części. Każdą z nich wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni. Piec do tak zwanego suchego patyczka. Biszkopt wyciągać z formy dopiero wtedy, kiedy wystygnie.

Śmietanę kremówkę mocno schłodzić. Ubić na sztywną pianę. Dodać cukier puder do smaku. Żelatynę namoczyć i rozpuścić. Lekko ostygniętą (nie gorącą!) wlewać małym strumieniem do śmietany, dokładnie wymieszać i wstawić do lodówki. Gdy zacznie się lekko ścinać wyłożyć na pierwszy blat biszkoptu, posmarowany wcześniej dżemem z czarnej porzeczki i wyłożony bananami.

Pierwszą warstwę śmietany przykryć drugim biszkoptem. Rozsmarować pozostałą część śmietany. Na wierzch wyłożyć galaretki brzoskwiniowe rozpuszczone w 750 ml wody.

Smacznego!







4 komentarze:

Wszystkie komentarze czytam, ale nie jestem w stanie na wszystkie odpowiedzieć, za co przepraszam. Szanuję swoich czytelników, więc jeżeli masz pytania to napisz do mnie na natsko1993@gmail.com ;)