czwartek, 7 czerwca 2018

41. Mini bezy z truskawkami, kremem i sosem z cukierków Werther’s Original

Jako, że ostatnio udało mi się dostać do testowania nowych cukierków Werther's Original Soft Ecleris, postanowiłam, że wykorzystam moment i przygotuję karmelowo-czekoladowy sos, jako dodatek do tych uroczych bez. Nie mogłam się oprzeć, by przygotować jakiś deser z truskawkami, kiedy sezon na nie w pełni.

Składniki na bezę: 
* 4 białka
* 135 g cukru
* 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Składniki na krem:
* 300 ml śmietanki kremówki
* cukier puder do smaku
* 250 g mascarpone

Składniki na sos:
* 2 opakowania cukierków Werther's Original Soft Eclaris
* 150 ml śmietanki 12% (użyłam tej z Biedronki)

Dodatkowo: 
* kilka truskawek do dekoracji


Białka ubijamy na sztywną, białą pianę. Stopniowo dodajemy cukier, w odstępach, aby dobrze wymieszał się z pianą. Kiedy piana będzie trzymała już kształt, dodajemy mąkę ziemniaczaną. Ubijamy nie za długo, tylko do momentu połączenia się składników. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wybieramy tylkę (tutaj dowolność). Formujemy bezy: najpierw spód, później ścianki gniazdek. Mini bezy suszymy w piekarniku: najpierw 110 stopni przez godzinę, a później 40 minut w temperaturze 90 stopni.

Mocno schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy, dodajemy serek mascarpone i cukier puder do smaku.

Z truskawek usuwamy szypułki, myjemy i kroimy na połówki. W międzyczasie przygotowujemy sos. Na palniku umieszczamy garnuszek ze śmietanką 12%, dodajemy cukierki i mieszamy, aż do rozpuszczenia.

Wystudzone gniazdka bezowe napełniamy śmietaną kremówką, na tym układamy truskawki. Gdy sos lekko przestygnie (uwaga, aby całkiem nie zastygł) polewamy bezy. I gotowe! ;)








30 komentarzy:

  1. Tak pysznie się prezentują jak w cukierni pychotka

    OdpowiedzUsuń
  2. bezy to moja słabość, wyglądają cudnie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moja niestety jeszcze też, wciąż się uczę, aby były perfekcyjne ;-) może kiedyś się uda.

      Usuń
  3. Z tym sosem to musi być prawdziwy kosmos :D <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Generalnie nie lubię bez ale te wyglądają tak obłędnie, że chyba by zjadła!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają samokiwicie i zapewne są wyśmienite w smaku ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają samokiwicie i zapewne są wyśmienite w smaku ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. To wygląda obłędnie! I jeszcze ten sos z cukierków, które uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetny pomysł, nie wpadłabym na to. Muszę zacząć tak eksperymentować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie daj znać, jak Ci poszło! <3

      Usuń
  9. niesamowicie wyglądają i jeszcze ten sos! muszą być pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. żeby tylko nie szły w biodra...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety idą ;-) ale jedna jeszcze nikomu nie zaszkodziła :D

      Usuń
  11. Uwielbiam gotować i piec <3
    Wspaniały przepis! Z pewnością wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawy i zarazem smaczny przepis na słodko:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają przepysznie mimo, że nie przepadam za bezami.

    OdpowiedzUsuń
  14. Też je dostałam, ale ograniczyłam się do jedzenia w podstawowej formie. PS. "Eclairs", nie "Eclaris"🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ok, dziękuję ;-) za chwilkę to poprawię ;-)

      Usuń
  15. uwielbiam bezy i uwielbiam truskawki. To jakby coś specjalnego dla mnie <3

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam bezy ale w takim wydaniu jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  17. mniam mniam,uwielbiam beze ,sernik i makowiec.zapraszam https://kuchniapepin.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Wszystkie komentarze czytam, ale nie jestem w stanie na wszystkie odpowiedzieć, za co przepraszam. Szanuję swoich czytelników, więc jeżeli masz pytania to napisz do mnie na natsko1993@gmail.com ;)