sobota, 2 czerwca 2018

40. Ciasteczka warszawskie z marmoladą

Mocno kruche, pokryte delikatną bezą ciasteczka. Lepsze od tych sklepowych - to akurat mogę wam zagwarantować. W oryginale występują z nadzieniem budyniowym, u mnie wygrała marmolada. Co 
prawda są pracochłonne, ale czego się nie robi, kiedy w domu mieszkają łasuchy ;)


Ciasto kruche:
* 300 g mąki pszennej
* 3 żółtka
* 250 g masła lub margaryny


Lukier:
* 1 białko
* 120 g cukru pudru


Dodatkowo:
* wiórka kokosowe
* ulubiony dżem/marmolada/powidło






Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto zagniatamy na stolnicy. Wstawiamy do lodówki na około 30 minut. 

Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wycinamy kieliszkiem kółka, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 

Białko miksujemy z cukrem pudrem, do momentu połączenia się składników. Pędzelkiem rozsmarować nie grubą warstwę na każdym kółku. Piec w nagrzanym piekarniku przez około 15 minut w temperaturze 180 stopni. 

Ciasteczka przekładamy dżemem/powidłem i sklejamy po dwa. Boki również posmarować i obtaczać w wiórkach kokosowych. 

Smacznego! <3

20 komentarzy:

  1. Ciasteczka wyglądają na smaczne ;) A do tego przepis jest prosty. Idealnie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robiłam takie sama i smakują obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Dawno ciasteczek nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  4. Chętnie je zrobię 🙂 uwielbiam piec zwłaszcza dla dzieci takie ciasteczka, babeczki itp😊

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe u mnie nie ma dzieci, ale za to mam dużych łasuchów, którzy nie pogardzą ciasteczkami ;-)

      Usuń
  5. Cisateczka wyglądądają smakowicie! Koniecznie muszę je zrobić dla mojego ukochanego, który jest ogromnym łasuchem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszne! Bardzo podobają mi się wiórki kokosowe użyte do obtoczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają super :D Zjadłybyśmy i to niejedno ciasteczko :)

    OdpowiedzUsuń
  8. U mnie na takie ciasteczka z marmoladą mówi się słoneczka. I miałam ochotę poszukać przepisu, by je kiedyś zrobić. Teraz sobie zapiszę Twój i prawdopodobnie niedługo go wypróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nawet nie wiedziałam że to ciasteczka warszawskie!

    OdpowiedzUsuń
  10. A do ciasta nie dajemy cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciastka są wystarczająco słodkie więc nie ma takiej potrzeby😊

      Usuń

Wszystkie komentarze czytam, ale nie jestem w stanie na wszystkie odpowiedzieć, za co przepraszam. Szanuję swoich czytelników, więc jeżeli masz pytania to napisz do mnie na natsko1993@gmail.com ;)