wtorek, 1 maja 2018

36. Ciasto Nutelka

Nie spodziewałam się tak dużego odzewu, jeżeli chodzi o to ciasto. Choć sama nieskromnie przyznam, że jest pyszne i pięknie wygląda ;) ja sama rzadko je przygotowuję, bo po prostu jest pracochłonne.

Składniki na biszkopt:
* 6 jajek
* 6 łyżek cukru
* 6 łyżek mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier. Dodać żółtka, zmiksować, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie połączyć. Wylać do blaszki (25 x 39cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach przez około 30 minut. Wystudzić, przeciąć na 2 blaty.

Składniki na masę budyniową:
* 2 budynie śmietankowe lub wanilinowe
* 4 łyżki cukru
* 500 ml mleka
* 200 g masła lub margaryny

W 3/4 szklanki mleka rozprowadzić proszek budyniowy wraz z cukrem. Pozostałe mleko zagotować, na gotujące się mleko wlać rozrobione budynie, mieszając do zgęstnienia. Wystudzić. Masło zmiksować na puszysto, dodawać po 1 łyżce budyniu. Można dosłodzić, jeżeli wydaje się nie słodkie. Połowę masy wyłożyć na jeden blat biszkoptowy.

Składniki na warstwę brzoskwiniową:
* 1 puszka brzoskwiń
* 2 galaretki brzoskwiniowe

Brzoskwinie odsączyć z zalewy, pokroić w kostkę. Do pozostałego syropu brzoskwiniowego dolać 1 i 1/2 szklanki wody i zagotować, wsypać galaretki, wymieszać, rozpuścić. Przestudzić, dodać pokrojone brzoskwinie. Tężejącą masę brzoskwiniową wyłożyć na krem budyniowy. Przykryć drugim blatem biszkopta.

Składniki na warstwę z Nutellą:
* 400 g Nutelli
* 1 andrut

Nutellę podgrzać w kąpieli wodnej, wkruszyć andruta i wymieszać. Rozsmarować na biszkopcie, schłodzić. Wylać pozostały krem budyniowy.

Składniki na warstwę śmietanową:
* 350 ml śmietany 30%
* 1 łyżka cukru pudru
* galaretka truskawkowa
* opakowanie okrągłych biszkoptów
* starta czekolada do posypania

Galaretkę rozpuścić w pół szklanki wody. Wystudzić, ale czuwać, aby nie zastygła się całkiem. Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier, następnie wlewać tężejącą galaretkę. Biszkopty poukładać na kremie budyniowym, zalać masą śmietanową, wyrównać. Posypać startą czekoladą. Schłodzić.


Prawda, że pięknie wygląda? 

Moi kochani chciałabym was również zaprosić do konkursu na Facebooku <3 


Udanego długiego weekendu!


13 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smacznie, z wielką chęcią bym zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nice inspirations

    FOLLOW my Blog!!! Maybe we can follow each other!!!
    www.rimanerenellamemoria.de

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow i te wszystkie warstwy <3 Zjadłybyśmy większość blachy na raz :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda obłędnie. Lubię wszystko, co zawiera czekoladę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wow, jaka piekność....mniam :) Patrzeć się na to cudo nie da tak zaostrza apetyt :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie ma zbyt wiele tych składników. Ciekawa propozycja :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Majsztersztyk. Tyle warstw i kolorów ❤️

    OdpowiedzUsuń
  8. O takim cieście nigdy nie słyszałam, wygląda smakowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda przepysznie, ale przeraża mnie ilości pracy :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wygląda cudnie :) Jadło by się, oj jadło by się :)

    OdpowiedzUsuń
  11. z wielką chęcią wypróbuję

    OdpowiedzUsuń

Wszystkie komentarze czytam, ale nie jestem w stanie na wszystkie odpowiedzieć, za co przepraszam. Szanuję swoich czytelników, więc jeżeli masz pytania to napisz do mnie na natsko1993@gmail.com ;)