sobota, 31 marca 2018

33. Klasyczna karpatka

Chyba nie znam osoby, która nie jadła by nigdy klasycznej karpatki. Oczywiście mówię tu o tej domowej, kupnej nie polecam - jest ogromna różnica! Wykonanie karpatki nie jest trudne i myślę, że nawet początkująca gospodyni sobie poradzi.

Składniki na ciasto:
* 2 szklanki wody
* 300 g margaryny
* 2 szklanki mąki
* 8 jajek

Masa:
* 2 opakowania budyniu wanilinowego 
* 500 ml mleka
* 300 g masła
* cukier puder do smaku






Margarynę rozpuszczamy w wodzie i doprowadzamy do wrzenia. Dosypujemy mąkę i odstawiamy do ostudzenia. Następnie dodajemy po 1 jajku i ucieramy do powstania masy o konsystencji gęstej śmietany. 

Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, blaszki wykładamy papierem do pieczenia. Rozsmarowujemy ciasto łyżką. Pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200 stopni. Pozostawić do ostygnięcia. 


Gotujemy budyń na mleku. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na biały puch, dodajemy po jednej łyżce budyniu. Dosładzamy do smaku. Przekładamy upieczone blaty, a wierzch posypujemy cukrem pudrem.

15 komentarzy:

  1. Prezentuje się fantastycznie. Chyba zatęskniłam za karpatką. Na pewno skorzystam z Twojego przepisu. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja dawno nie jadłam karpatki , ojojo :D
    Wesołych i radosnych świąt ♥

    https://xgabisxworlds.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam karpatka! Proste, domowe ciasto, bardzo dobre! Super przepis :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciasto mojego dzieciństwa!

    OdpowiedzUsuń
  5. CIEKAWY PRZEPIS :)
    z chęcią wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  6. I te cudowne warstwy ciasta!!! Wygląda przepięknie! Pamiętam, że pierwsza karpatka jaką upiekłam wylądowała w koszu na śmieci, może dlatego tak niechętnie piekę. Chyba czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Karpatka to ciasto, które sama chętnie robię w domu bo jest smaczne, a nie jest takie ciężkie:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Właśnie wczoraj dyskutowałyśmy jakby tu zrobić bezglutenową karpatkę :D Teraz naprawdę musimy taką zrobić, bo nam narobiłaś smaka a klasyczną zawsze uwielbiałyśmy :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Moja babcia robiłam najlepszą karpatkę, zawsze ją uwielbiałam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam je jeść ale nie piec :P

    OdpowiedzUsuń
  11. Kurcze wyszla jak malowana, mialam przygode z karpatka i nie nalezy ona do udanych ale koniecznie przetestuje Twoj przepis bo moj maz uwielbia to ciasto :* Z przyjemnoscia Cie obserwuje <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Hehe zawsze się boję, kiedy ją robię, czy wyjdzie ;-)

      Usuń
  12. Wieki całe nie jadłam karpatki, to było takie pyszne ciasto :-)

    OdpowiedzUsuń

Wszystkie komentarze czytam, ale nie jestem w stanie na wszystkie odpowiedzieć, za co przepraszam. Szanuję swoich czytelników, więc jeżeli masz pytania to napisz do mnie na natsko1993@gmail.com ;)