piątek, 9 marca 2018

21. Ciasteczka francuskie z budyniem i jagodami

Ciasteczka są idealne, jeżeli spodziewamy się gości, a do ich przybycia zostało mało czasu. Nie za słodkie, kruche i rozpływające się w ustach - na pewno wszystkim przypadną do gustu.

Składniki:
* 1 opakowanie ciasta francuskiego 
* 1 opakowanie mrożonych jagód Hortex
* 1 budyń wanilinowy 



Sposób przygotowania:
Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu. Ciasto francuskie rozkładamy i kroimy na małe kwadraty. Na jednym kwadracie rozsmarowujemy wystudzony budyń, układamy kilka (5-6 sztuk jagód), po czym przykrywamy drugą częścią. 

Ciasto można naciąć wzdłuż, jak widać na zdjęciach. Aby wszystko dobrze się skleiło, można posmarować płaty białkiem. 

Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, po czym pieczemy ok. 15 minut. 

Rada:
Ciastka przed wstawieniem do piecyka można posmarować białkiem i posypać cukrem gruboziarnistym.





Jeżeli ktoś jest łasuchem, proponuję od razu zrobić z dwóch porcji ;)


3 komentarze:

  1. Ale super przepis, genialny w swej prostocie, na pewno skorzystam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No właśnie, jak nie mam czasu to takie przepisy są dla mnie wybawieniem ;)

      Usuń

Wszystkie komentarze czytam, ale nie jestem w stanie na wszystkie odpowiedzieć, za co przepraszam. Szanuję swoich czytelników, więc jeżeli masz pytania to napisz do mnie na natsko1993@gmail.com ;)