niedziela, 18 lutego 2018

18. Ciasto cappucino siostry Anastazji

Dawniej ciasto to gościło u mnie bardzo często. Biszkopty czekoladowe z wkładką kokosową, do tego krem cappucino. Na pewno wrócę do niego jeszcze nie raz. Jest pyszne i przede wszystkim: bardzo łatwe i w miarę szybkie do przygotowania. 

Biszkopt:

* 6 jajek
* 225 g cukru
* 110 g mąki pszennej tortowej
* 35 g kakao
* 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
* cukier waniliowy

Warstwa kokosowa:

* 200 g wiórek kokosowych
* 5 białek
* szklanka cukru
* łyżeczka proszku do pieczenia

Masa cappuccino:

* 5 żółtek
* cukier waniliowy
* 3 łyżki mąki pszennej
* budyń waniliowy
* 2 szklanki mleka
* 3/4 szklanki cukru
* 220 g masła
* 2 płaskie łyżeczki kawy cappuccino

Dodatkowo:
* polewa czekoladowa
* wiórki do dekoracji




Biszkopt:

Formę (ok. 25 x 35 cm) wykładamy pergaminem. Mąki przesiewamy. Oddzielamy białka od żółtek. Na wysokich obrotach miksera ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie powoli, najlepiej po jednej łyżce wsypujemy cukier wraz z cukrem waniliowym. Zmieniając obroty miksera na najniższy poziom stopniowo dodajemy po jednym żółtku, po czym małymi partiami wsypujemy mąkę tortową, kakao i proszek do pieczenia. 

Gotową masę wlewamy do formy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175-180°C. Pieczemy ok. 30 minut do ' suchego patyczka '. Wystudzony biszkopt przekrawamy wzdłuż na dwie części.


Warstwa kokosowa:
5 białek ubijamy na sztywno, a następnie ciągle ubijając stopniowo wsypujemy cukier. Na końcu dodajemy wiórki kokosowe, proszek i delikatnie mieszamy. Masę wykładamy do formy wyścielonej papierem do pieczenia (tej samej w której piekł się biszkopt) i pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 20 minut do lekkiego zrumienienia wierzchu. Studzimy.



Masa cappucino:
Do mleka dodajemy cukier, budyń w proszku, mąkę i cukier waniliowy - łączymy składniki. Następnie dodajemy żółtka i dokładnie mieszamy do otrzymania gładkiej konsystencji. Podgrzewamy niemal ciągle mieszając do zagotowania i zgęstnienia masy. Pozostawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło ucieramy na jasną, puszystą masę, a następnie partiami dodajemy budyń. Na końcu wsypujemy cappuccino.

Na dno formy w której piekliśmy biszkopt kładziemy dolną jego część. Na ciasto wykładamy połowę masy cappuccino, na nią kładziemy warstwę kokosową i znów smarujemy kremem. Całość przykrywamy górnym biszkoptem. Dekorujemy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi.

Smacznego!

42 komentarze:

  1. Ale pyszności. Uwielbiam takie desery. Świetny przepis😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj tak, szkoda tylko, że później tyłek rośnie :)

      Usuń
  2. Bardzo lubię desery to moje ulubione po obiedzie pamiętam jak zawszę czekałam jako dziecko na deser i jaki będzie teraz.

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie wypróbuje to ciasto na niedzielę do kawki :) obserwuje i zapraszam w wolnej chwili do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglada obłędnie , moje dzieci bedą wcinać 😃

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie to ciasto wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda mega aż mi smaka zrobiłaś :)
    Mój blog

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nic nie zostało, bo bym się podzieliła :D

      Usuń
  7. Jezu mogę wprosić się do ciebie na kwadraty? Spróbować tego cudeńka?

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda pysznie. W weekend zabieram sie z pieczenie. Fajnie, ze tu trafilam -zostaję na dłużej 😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie daj znać, co Ci wyszło ;) pozdrawiam!

      Usuń
  9. Baaaaaardzo dawno go nie jadlam. Zapisuje przepis. Chetnie zrobie moim domownikom :) obserwuje oczywiscie blog ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj ja też bardzo dawno nie jadłam, dlatego musiałam go upiec! Czekam na efekty Twojej pracy :*

      Usuń
  10. Aaa uwielbiam ❤ od razu glodna się zrobiłam 😂 dzięki🙈

    grlfashion.blogspot.com
    Zapraszam ❤ odwdzięczam się za każdą obserwację😇

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię takie ciasta, ale mam problem z biszkoptem :P Nigdy mi nie wychodzi :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja upiekę za Ciebie biszkopt, a Ty resztę :D

      Usuń
  12. Great post dear. ♥
    If you want you can check out my blog. Maybe we can follow each other and be great blogger friends. :)
    https://belyfashionadress.blogspot.ba/

    OdpowiedzUsuń
  13. Great post. This cake looks great.
    Maybe folow for follow ?
    http://goldeeenboy.blogspot.ba/

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubię jej ciasta :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepysznie wygląda, chociaż ja nie przepadam za ciastami. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Od czasu do czasu można sobie pozwolić ;-)

      Usuń
  16. Przepisy siostry Anastazji robią furorę:D Wygląda niesamowicie, ale od razu też widać, że trzeba włożyć w to sporo pracy i serca:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj zgadzam się, ale dla chcącego nic trudnego ;) dla takiego smaku na prawdę warto :D

      Usuń
  17. Jakie cuda, widać że trzeba włożyć w to ciasto wiele swojej pracy i serca <3
    makijazagi.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z tym, ale dla takiego efektu końcowego na prawdę warto <3

      Usuń
  18. Robiłam kiedyś to ciasto dosyć często, dobrze, że mi o nim przypomniałaś :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dawniej też robiłam je częściej, ale teraz mam tyle przepisów, że ciężko się zdecydować ;)

      Usuń
  19. fiu fiu ale ciasto; wspaniale wygląda

    OdpowiedzUsuń
  20. Wspaniale ciasto zapraszam na blog

    OdpowiedzUsuń

Wszystkie komentarze czytam, ale nie jestem w stanie na wszystkie odpowiedzieć, za co przepraszam. Szanuję swoich czytelników, więc jeżeli masz pytania to napisz do mnie na natsko1993@gmail.com ;)