wtorek, 30 stycznia 2018

14. Pyszniak siostry Anastazji

Jeżeli chodzi o siostrę Anastazję, którą pewnie większość z was zna, to jest takim moim mentorem... Jej wypieki nie mają prawa się nie udać. Polecam wypróbować ;-)

Biszkopt:
* 6 jaj
* szklanka cukru
* szklanka mąki
* płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto kokosowo - makowe:
* 6 białek
* 150 g suchego maku
* 150 g wiórków kokosowych
* 150 g cukru
* płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
* 2 szklanki mleka
* 2 żółtka
* jajko
* łyżka mąki pszennej
* łyżka mąki ziemniaczanej
* 4 łyżki cukru
* cukier waniliowy
* 250 g masła

Ponadto:
* okrągłe biszkopty
* wódka do nasączenia biszkoptów
* polewa czekoladowa

Ubijamy białka na sztywno z cukrem. Wlewamy żółtka, wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach, przez ok. 20-25 minut.

Ciasto kokosowo - makowe:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Wsypujemy wiórki kokosowe, mak, proszek do pieczenia. Lekko mieszamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 180 stopni, przez ok. 25 minut.

Krem:
Do wysokiego naczynia wlewamy szklankę mleka. Wsypujemy cukier, cukier waniliowy, mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną. Wbijamy jajko i wlewamy żółtka. Miksujemy, aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotowujemy. Wlewamy do niego zmiksowane składniki i gotujemy jak budyń. Studzimy. Masło ucieramy i partiami dodajemy przestudzony budyń. 


Przełożenie:
biszkopt - połowa kremu - ciasto kokosowo/makowe - połowa kremu - nasączone w wódce biszkopty - polewa czekoladowa





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkie komentarze czytam, ale nie jestem w stanie na wszystkie odpowiedzieć, za co przepraszam. Szanuję swoich czytelników, więc jeżeli masz pytania to napisz do mnie na natsko1993@gmail.com ;)