środa, 10 stycznia 2018

10. Piernik na drożdżach

Święta pomału zostają za nami... Jak na ten czas przystało, nie mogło na stole zabraknąć tradycyjnego piernika...

Składniki:
* 7 jajek
* 350 g mąki
* 1 przyprawa do piernika
* 1 szklanka oleju
* 1 szklanka miodu
* 1 szklanka cukru
* 50 g drożdży
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Krem:
* 1/2 litra mleka
* 3/4 szklanki cukru
* 5 łyżek kaszy manny
* 2 żółtka
* 300 g masła

Dodatkowo:
* powidła śliwkowe
* polewa






Drożdże rozmieszać z cukrem i odstawić do wyrośnięcia. Białka ubić z cukrem, dodać żółtka, wlać olej, miód, wsypać mąkę z sodą i przyprawą do piernika. Na końcu wlać drożdże i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na 3 części i rozlać do 3 blach. Piec do suchego patyczka w 175 stopniach. 

Masa:
Mleko rozmieszać z żółtkami, cukrem i zagotować. Dodać kaszę i gotować, aż zgęstnieje. Ostudzić. Miękkie masło utrzeć, dodać po łyżce kaszy i ucierać, aż powstanie puszysta masa.


Przełożenie:
piernik - powidła - 1/2 kremu - piernik - powidła - 1/2 kremu - piernik - polewa


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkie komentarze czytam, ale nie jestem w stanie na wszystkie odpowiedzieć, za co przepraszam. Szanuję swoich czytelników, więc jeżeli masz pytania to napisz do mnie na natsko1993@gmail.com ;)