piątek, 5 stycznia 2018

8. Biszkopt z galaretkami i jogurtem greckim

W oryginale występuje śmietana. Jako, że chciałam coś lżejszego zamiast niej użyłam dwóch jogurtów greckich o pojemności 800 g. 

Składniki:
* 8 jajek
* 8 łyżek cukru
* 7 łyżek mąki
* 1 łyżka kakao
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
* 2 jogurty greckie, o pojemności 400 g każdy
* cukier puder do smaku
* 3 galaretki o różnych kolorach

Dodatkowo:
* żelatyna (ja dałam 3 łyżeczki)


Białka ubić, dodać partiami cukier. Następnie dodawać żółtka, a także mąkę zmieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia. Upiec dwa biszkopty do tzw. suchego patyczka.


Każdą z galaretek rozpuścić oddzielnie w jednej szklance wody. Pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Jogurt grecki zmiksować z cukrem pudrem, dodać pokrojoną w kostkę galaretkę. Następnie wlać żelatynę. Gdy zacznie tężeć, wylać na jeden blat czekoladowy, przykryć drugim. Posypać cukrem pudrem.

Prawda, że dziecinnie łatwe? 

2 komentarze:

Wszystkie komentarze czytam, ale nie jestem w stanie na wszystkie odpowiedzieć, za co przepraszam. Szanuję swoich czytelników, więc jeżeli masz pytania to napisz do mnie na natsko1993@gmail.com ;)