czwartek, 25 października 2018

69. Jabłkowo orzechowy mieszaniec

Przepis ten ma około 30 lat. Za każdym razem ciasto wychodzi smaczne, jabłkowe i rześkie. Nie jest za słodkie, orzechowa wkładka świetnie się łączy z jabłkami w galaretce. No i przede wszystkim: świetnie wygląda! Kolory galaretek mogą być różne, ale dla mnie najlepsze są zwykłe, sprawdzone rozwiązania. Zdaję sobie sprawę, że ciasto wymaga trochę pracy, ale przy odpowiedniej organizacji nie zajmuje dużo czasu.

Blaszka 25 cm x 35 cm

Składniki na ciasto miodowe:
450 g mąki pszennej
* 150 g cukru pudru
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej
* 150 g masła (lub margaryny)
* 1 jajko
* 3 łyżki płynnego miodu

Składniki na biszkopt:
* 4 jajka
* 4 łyżki cukru
* 4 łyżki mąki pszennej
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na jabłka w galaretce:
* 1 kg jabłek
* syrop z cukru (1 szklanka cukru + 1/2 szklanki wody)
* 2 galaretki w różnych kolorach

Składniki na masę orzechową:
* 1 duży budyń waniliowy
* 300 g masła
* zmielone orzechy włoskie 
* cukier puder do smaku

Dodatkowo:
* polewa czekoladowa 
* migdały do posypania/wiórki kokosowe

Placki miodowe:
Wszystkie składniki przeznaczone na ciasto umieszczamy na stolnicy, siekamy nożem. Zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 równe części. Każdą z nich wałkujemy na papierze do pieczenia (wyciętym na wymiar blaszki). Pieczemy przez około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 

Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Partiami dodajemy cukier. W następnej kolejności dodajemy żółtka, a także przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do tak zwanego suchego patyczka.

Jabłka w galaretce:
Jabłka obieramy i kroimy na plasterki. Gotujemy syrop z cukru i wody. Na gotujący się syrop wrzucamy jabłka i smażymy aż będą miękkie. Każdą z galaretek rozpuszczamy w 1 szklance wody, wrzucamy podsmażone jabłka. Tak przygotowane dwie galaretki wylewamy na 2 blaszki wyłożone foliami przeźroczystymi i odstawiamy do zastygnięcia.

Masa orzechowa:
Gotujemy budyń waniliowy według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia, mieszając co jakiś czas, aby nie siadł kożuch. Masło ucieramy na puszystą masę, stopniowo dodajemy po jednej łyżce budyniu. Na końcu dodajemy zmielone orzechy włoskie i słodzimy do smaku cukrem pudrem.

Przełożenie:
Ciasto miodowe - masa orzechowa - galaretka z jabłkami - masa orzechowa - biszkopt - masa orzechowa - druga galaretka z jabłkami - masa orzechowa - ciasto miodowe - polewa czekoladowa - wiórki kokosowe bądź płatki migdałowe







2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo smakowicie! Myśle, że jest warty poświęcenia czasu :)
    dreamerworldfototravel.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglada pysznie, dziekuje za przepis :D

    OdpowiedzUsuń

Wszystkie komentarze czytam, ale nie jestem w stanie na wszystkie odpowiedzieć, za co przepraszam. Szanuję swoich czytelników, więc jeżeli masz pytania to napisz do mnie na natsko1993@gmail.com ;)