niedziela, 16 września 2018

63. Domowe wafle à la Knoppers

Od dawna miałam zapisany przepis, ale ciągle nie było okazji, aby je zrobić. Aż w końcu się udało. Wafelki z masą mleczną i orzechową. Orzechy laskowe z ogródka. Zniknęły bardzo szybko.

Składniki na masę mleczną:
*1/4 szklanki mleka
* 2 łyżki cukru
* 150 g masła
* 1 szklanka mleka w proszku

Składniki na masę orzechową:
* 100 g masła
* 150 g nutelli
* 1 łyżka kakao
* 100 g orzechów laskowych
* 2 łyżki zmielonych orzechów laskowych

Składniki dodatkowe:
* wafle
* 50 g gorzkiej czekolady

Masa mleczna:
Mleko zagotować razem z cukrem i ostudzić. Masło utrzeć mikserem na biały puch, dodać mleko z cukrem i mleko w proszku. Cały czas miksować, do uzyskania jednolitej masy.

Masa orzechowa:
Orzechy laskowe posiekać, podprażyć na suchej patelni. Masło zmiksować razem z nutellą i kakao, dodać posiekane orzechy laskowe, a także te zmielone. 

Wafle w moim wypadku przekroiłam na pół i w ten sposób przekładałam: na jedną połówkę wyłożyć masę orzechową i przykryć drugą połową. Wyłożyć masę mleczną, przykryć jeszcze jedną połówką wafla. Wierzch polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i posypać posiekanymi orzechami włoskimi.






1 komentarz:

Wszystkie komentarze czytam, ale nie jestem w stanie na wszystkie odpowiedzieć, za co przepraszam. Szanuję swoich czytelników, więc jeżeli masz pytania to napisz do mnie na natsko1993@gmail.com ;)