niedziela, 9 września 2018

62. Ciasto latte macchiato

O ciasto w takim stylu prosiła mnie moja mama. Nie pozostało mi więc nic innego, jak spełnić jej życzenie. Lekkie, z delikatnym aromatem kawy i likieru amaretto. Dla mnie to połączenie idealne.

Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm:
* 6 jajek
* 6 łyżek cukru
* 5 łyżek mąki
* 1,5 łyżki kakao
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa śmietanowa:
* 250 g mascarpone
* 330 ml śmietanki 30%
* cukier puder do smaku

Dodatkowo: 
* kakao do posypania
* likier amaretto
* kubek zaparzonej kawy rozpuszczalnej
* 1 opakowanie okrągłych biszkoptów

Biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po jednej łyżce cukru, a następnie żółtka. Mąkę wymieszać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać do masy jajecznej. Całość wymieszać drewnianą łyżką.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przelać masę i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 170 stopni. Piec około 20 minut. Po wyjęciu z piekarnika poczekać aż ostygnie, wyciągnąć z piekarnika, biszkopt przekroić na pół.

Masa śmietanowa:
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać stopniowo mascarpone, a następnie cukier puder do smaku.

Poncz:
Zaparzoną kawę wymieszać z odrobiną amaretto.

Sposób przygotowania:
Jedną część biszkoptu naponczować, rozsmarować 1/3 masy, po czym ułożyć na niej również naponczowane biszkopty. Przykryć 1/3 masy, położyć biszkopt i wyłożyć resztę mascarpone. Na wierzch poukładać naponczowane biszkopty. Przed samym podaniem posypać kakao.







1 komentarz:

Wszystkie komentarze czytam, ale nie jestem w stanie na wszystkie odpowiedzieć, za co przepraszam. Szanuję swoich czytelników, więc jeżeli masz pytania to napisz do mnie na natsko1993@gmail.com ;)