niedziela, 26 sierpnia 2018

61. Tort cappucino

Od dawna miałam ochotę na ten tort, ale zawsze była jakaś okazja, żeby go nie zrobić. Mam nadzieję, że wam przypadnie do gustu.

Składniki na tortownicę o średnicy 22 cm.

Biszkopt kakaowy:
* 4 jajka
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 2 łyżki mąki pszennej
* 3 łyżki cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżki kakao

Biszkopt cappucino:
* 4 jajka
* 1 łyżka mąki ziemniaczanej
* 2 łyżki mąki pszennej
* 3 łyżki cukru
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 2 łyżki cappuccino (w proszku)

Krem:
* 400 g śmietany 30%
* 300 g serka mascarpone
* 4,5 łyżki cukru pudru
* 2 łyżki masy krówkowej
* 1,5 łyżki cappuccino w proszku

Poncz:
* 100 ml likieru kawowego
* 100 ml herbaty

Dodatkowo:
* 130 g masła
* 130 g mleka skondensowanego słodzonego
* 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej (można dać więcej, jeżeli ktoś lubi)

Dekoracja:
* wiórka czekoladowe
* rodzynki
* pokruszone herbatniki lub zmielone orzechy

Oba biszkopty przygotować oddzielnie. 

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Partiami dodawać cukier. W następnej kolejności żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wymieszać drewnianą łyżką. 

Do jednego biszkoptu należy dodać jeszcze kakao, do drugiego cappucino. Wymieszać.

Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać i piec w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut. Po upieczeniu i ostygnięciu, wyciągnąć biszkopt z tortownicy. Identycznie postąpić z drugim.

Kiedy oba wystygną, przeciąć je wzdłuż na równe blaty.

Krem:

Śmietanę ubijamy na sztywno, z cukrem pudrem, dodajemy również stopniowo mascarpone. Masę dzielimy na 2 części. 

Do jednej dodajemy cappucino, do drugiej natomiast 2 łyżki masy krówkowej. Uważać, aby nie dać za dużo, gdyż krem zrobi się za rzadki. 

Wszystkie składniki ponczu wymieszać ze sobą.

W międzyczasie utrzeć masło na puch i stopniowo dodawać mleko skondensowane słodzone. Dodać również kawę rozpuszczalną. 

Przełożenie:

Blat biszkoptu cappucino - poncz - 1/2 masy cappucino - blat biszkoptu kakaowego - poncz - masa z masą krówkową - blat biszkoptu kakaowego - poncz - 1/2 masy cappucino - blat biszkoptu cappucino - poncz.

Wierzch, jak i boki posmarować tynkiem z masła i mleka skondensowanego. Boki obłożyć orzechami/herbatnikami, a wierzch dowolnie udekorować. U mnie są to wiórka czekoladowe. 












11 komentarzy:

  1. MY żyjemy praktycznie na tortach xD Ten wygląda fantastycznie :)
    Tak się zastanawiamy czy Ty w ogóle widzisz nasze komentarze? Bo odwiedzamy Twoje wpisy ale żadnych komentarzy nie dodajesz do postów :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety ostatnio mam bardzo mało czasu, przez co odpisywanie i publikowanie komentarzy jest utrudnione... Obiecuję, że wrócę ze zdwojoną siłą <3

      Usuń
  2. Uwielbiam chyba wszystko smaku Cappucino <3 Z wielką chęcią kiedyś wykorzystam przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam cappuccino a tort wygląda smakowicie. Przepis sobie zapisze i przy najbliższej okazji wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niestety nie mogłabym go zjeść z powodu moich nietolerancji pokarmowych, ale wygląda naprawdę smakowicie :)
    https://hamster-and-life.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pomyślę nad tym, aby zrobić w wersji dla takich właśnie osób ;)

      Usuń
  5. Nie przepadam za kawowymi tortami, ale ten wygląda tak smakowicie, że chyba bym się skusiła :)
    Mój blog-klik

    OdpowiedzUsuń

Wszystkie komentarze czytam, ale nie jestem w stanie na wszystkie odpowiedzieć, za co przepraszam. Szanuję swoich czytelników, więc jeżeli masz pytania to napisz do mnie na natsko1993@gmail.com ;)