wtorek, 21 sierpnia 2018

60. Rogaliki na smalcu Siostry Anastazji

Kiedy masz ochotę na coś słodkiego... To wychodzą właśnie takie rogaliki. Kruche, słodziutkie i chrupiące. Polecam spróbować.

Składniki:
* 1/2 kg mąki
* 25 dag smalcu
* 1 szklanka śmietany
* szczypta soli

Dodatkowo:
* ulubiona marmolada/dżem/powidło
Wszystkie składniki na ciasto umieścić na stolnicy. Smalec można wcześniej posiekać. Zarobić i wyrobić ciasto. Jeżeli jest zbyt suche, dodać śmietany. Jeżeli jest zbyt wilgotne, dodać mąki. Ciasto rozwałkować. Wykrawać małe trójkąty, nakładać marmoladę/powidła, formować rogaliki. Piec w temperaturze 180 stopni, przez 25 minut. Można posypać cukrem pudrem.



26 komentarzy:

  1. Ale bym zjadła takiego rogalika mmm :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A jaką śmietanę najlepiej użyć? Ile procent?

    OdpowiedzUsuń
  3. Rogaliki wyglądają przepysznie. Koniecznie muszę wypróbować przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie proste, z pewnością przygotuję sobie:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudne! Aż mam ochotę sama takie zrobić :)
    https://fasionsstyle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Spis produktów na prawdę krótki, a ja jak na złość nie mam smalcu :( Pamiętam, że za dzieciaka opychałam się kruchymi ciasteczkami na skwarkach :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na skwarkach jeszcze nie jadłam przyznam się szczerze ;-)

      Usuń
  7. takich rogalików lata świetlne nie jadłam, wyglądają bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pomimo,ze ten smalec brzmi tłusto,to rogaliki są wyśmienite :)
    Nasze mamy,tylko na smalcu robily szarloktki kiedyś :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo pysznie wyglądają i na pewno tak również smakują! :)
    dreamerworldfototravel.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo prosty przepis! Uwielbiam smalec, ale nie wiedziałam, że można go dodawać do słodkości... Takie rogaliki chyba nie są zbyt zdrowe, ale na pewno pysznie smakują!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też nie wiedziałam, ale są genialne! Wolę takie rogaliki niż te kupne ze sklepu ;-)

      Usuń
  11. Wyglądają jak rogale mojej babci :) Na pewno są pyszne. Sama dużo piekę, ale rogali dawno nie robiłam. Dobry pomysł na letnie popołudnie, z lemoniadą i książką w komplecie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Porywam przepis. Zobaczymy jak smakuja :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Przepiękne ci wyszły! Jakoś nie umiem ich tak zgrabnie zwijać

    OdpowiedzUsuń
  14. Fantastic post, dear! A big hello from Germany!
    Hugs ♥
    LIANA LAURIE | My new video

    OdpowiedzUsuń
  15. Zajadłabym takie rogaliki. Udały Ci się. :)

    OdpowiedzUsuń

Wszystkie komentarze czytam, ale nie jestem w stanie na wszystkie odpowiedzieć, za co przepraszam. Szanuję swoich czytelników, więc jeżeli masz pytania to napisz do mnie na natsko1993@gmail.com ;)