środa, 8 sierpnia 2018

57. Ciasto snikers z orzeszkami ziemnymi

Uwielbiam eksperymentować w kuchni! Orzeszki ziemne już od dawna leżały kupione, nikt nie chciał ich jeść, stąd pomysł na to ciasto. Może nie jest tak smaczne, jak oryginał, ale moim zdaniem zasługuje na to, aby dać mu szansę. Bardzo szybko zniknęło, więc pewnie wcale nie było takie złe ;)

Składniki na biszkopt (forma 39x24 cm)
* 8 jajek
* 130 g mąki
* 120 g cukru pudru
* 4 łyżki kakao
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę budyniową:
* 3/4 litry mleka
* 2 budynie wanilinowe bez cukru
* 4 łyżki cukru
* 100 g masła

Składniki na masę śmietanową:
* 400 g śmietanki 36%
* cukier puder do smaku

Dodatkowo:
* 200 - 250 g orzeszków ziemnych niesolonych
* 400 g masy krówkowej o smaku orzechowym

Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy razem z cukrem pudrem do białości, po czym dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao i w dalszym ciągu delikatnie mieszamy.

Ubijamy pianę z białek. Gdy piana będzie sztywna, dodajemy do wcześniej przygotowanych żółtek. Dwie blaszki wykładamy papierem do pieczenia, ciasto dzielimy na dwie części. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 15 minut do tzw. suchego patyczka.

Masa budyniowa:
Do 3/4 części mleka dodajemy cukier oraz masło i stawiamy na gazie. W między czasie do reszty mleka dodajemy proszek budyniowy i mieszamy. Wlewamy do garnka z gotującym się mlekiem i przygotowujemy budyń. Wylewamy na jeden blat kakaowy i przykrywamy drugim.

Masa śmietanowa:
Śmietanę 36% ubijamy, dodajemy cukier puder do smaku i wykładamy na drugi blat kakaowego biszkoptu.

Wierzch ciasta:
Masę kajmakową delikatnie podgrzewamy i dodajemy orzeszki ziemne. Wykładamy na dobrze zastygniętą masę śmietanową. Uważajmy, aby masa krówkowa nie była gorąca! Posypujemy odrobiną orzeszków i wstawiamy do lodówki, najlepiej na kilka godzin.






10 komentarzy:

  1. U nas jak się kupi orzechy to po dwóch dniach już ich nie ma xD Super ciasto :P Uwielbiamy wszystko co orzechowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam to ciasto! Ale przy upałach, które ostatnio nas zabijają sięgam raczej po lekkie ciasta owocowe. Do tego wrócę jesienią :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smakowicie :D Oj jadłabym szczególnie, że batony Snickers bardzo lubię ;) Ale raczej w wypiekach jestem kiepska, więc nie wiem czy wypróbuję :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie! ♥

    londonkidx.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetny post <3 bardzo mi się podoba :* oraz super blog :) obserwuję i zostaję tu na dłużej :D zapraszam http://mysterious-natalia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają PRZEPYSZNIE! Koniecznie muszę spróbować :)

    vebth.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Wszystkie komentarze czytam, ale nie jestem w stanie na wszystkie odpowiedzieć, za co przepraszam. Szanuję swoich czytelników, więc jeżeli masz pytania to napisz do mnie na natsko1993@gmail.com ;)