sobota, 4 sierpnia 2018

55. Chleb z ziarnami dyni i słonecznikiem (na świeżych drożdżach)

Od bardzo dawna w mojej rodzinie zrezygnowało się z kupna gotowego pieczywa. Jedynie mężczyźni nie do końca dali się przekonać. Mimo, że nie mam jeszcze maszyny do wypieku chleba, świetnie radzę sobie bez niej. Wypiek domowego pieczywa może nie jest do końca prosty, czasem może coś się nie udać, to warto mimo wszystko próbować, modyfikować przepisy i dodać coś od siebie. Dziś przedstawiam wam chleb z ziarnami dyni i słonecznika na świeżych drożdżach.

Składniki na 2 standardowe keksówki:
* 1 kg mąki pszennej
* 1 szklanka otrąb pszennych
* po 3 łyżeczki cukru, soli, siemienia lnianego, sezamu, ziaren słonecznika
* 5 dag świeżych drożdży
* 1 l ciepłej (nie gorącej!) wody

Drożdże rozcieramy z cukrem i rozrabiamy z ciepłą wodą. Mąkę przesiewamy, dodajemy pozostałe sypkie składniki, wlewamy drożdże i dokładnie mieszamy, wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę. Gdy ciasto podwoi objętość, przekładamy do foremek wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.







4 komentarze:

  1. Świetnie wyszedł Ci ten chlebek i kradne przepis :)

    Zapraszam http://ispossiblee.blogspot.com/2018/07/jeansowa-spodnica-z-guzikami.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Oh uwielbiam pieczywo z ziarnami <3 przepis zapisuję. Będę eksperymentować ;)

    OdpowiedzUsuń

Wszystkie komentarze czytam, ale nie jestem w stanie na wszystkie odpowiedzieć, za co przepraszam. Szanuję swoich czytelników, więc jeżeli masz pytania to napisz do mnie na natsko1993@gmail.com ;)