sobota, 28 lipca 2018

53. Babeczki z truskawkami i kremem budyniowym

Mimo, że są pracochłonne, to ostateczny efekt wszystko wynagradza. Jeżeli macie więcej wolnego czasu, to polecam je zrobić ;-)

Składniki na kruche babeczki:
* 2 szklanki mąki pszennej
* 1/3 szklanki cukru pudru
* szczypta soli
* 200 g masła, zimnego
* 2 żółtka

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło, posiekać nożem. Dodać żółtka, cukier, sól i zagnieść, schłodzić przez 60 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm, delikatnie podsypując stolnicę mąką. Kubkiem lub foremką do ciastek wykrawać kółka trochę większe niż średnica naszych foremek do babeczek. Wykrojonym ciastem wylepić foremki do babeczek, wysmarowanych uprzednio masłem (najlepiej masło roztopić i dokładnie wysmarować pędzelkiem każdą z foremek). Przed samym pieczeniem ponownie schłodzić w lodówce przez 60 minut.

Piec około 15 minut w temperaturze 200 stopni lub do zarumienienia.

Masa budyniowa:
* 2 opakowanie budyniu wanilinowego z cukrem

Przygotować budynie z połowy ilości mleka zalecanego na opakowaniu. Jeszcze ciepłym budyniem wypełnić babeczki.

Dodatkowo:
* truskawki do dekoracji
* polewa czekoladowa

Udekorować owocami i polać polewą czekoladową.




11 komentarzy:

  1. Mmm, z wielką chęcią zjadłabym takie babeczki :D Jednak ja truskawki zastąpiłabym malinkami :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Co ciekawe na wszelkich imprezach to zawsze tego typu babeczki schodzą szybciej niż wszelkie ciasta :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam takie babeczki :D z chęcią wypróbuję Twój przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają przepysznie! Musze je zrobic ♥

    londonkidx.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Babeczki to niebo w gębie, ahhh - uwielbiam! :)
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Mega wyglądają!
    Muszę wypróbować twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Właśnie zgłodniałam po zobaczeniu tych zdjęć. Co za pyszności <3

    Zapraszam do mnie:
    BLOG

    INSTAGRAM
    Odwdzięczam się za każdą obserwacje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Ekstra przepis na babeczki! Moja ciocia często robi takie, ale używa takich gotowych babeczek, tylko sama je dopełnia. Zdecydowanie lepiej smakują jednak robione :)

    https://redamancyy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się. Czasem zjem coś kupnego, ale stawiam na domowe ;-)

      Usuń

Wszystkie komentarze czytam, ale nie jestem w stanie na wszystkie odpowiedzieć, za co przepraszam. Szanuję swoich czytelników, więc jeżeli masz pytania to napisz do mnie na natsko1993@gmail.com ;)