środa, 21 marca 2018

29. Ciasto ucierane z budyniem i jabłkami

Podobno to jedno z najstarszych ciast i aż wstyd się przyznać, ale piekłam pierwszy raz... Wyszło przepysznie! 

Składniki na blachę 39 cm x 25 cm:
* 6 jajek
* 1,5 kostki margaryny
* 1,5 szklanki mąki tortowej
* 1,5 szklanki mąki ziemniaczanej
* 1,5 szklanki cukru
* 3 łyżeczki proszku do pieczenia

Ponadto:
* 1,5 kg jabłek
* 0,5 szklanki cukru
* 4 budynie wanilinowe
* 1 l mleka





Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.

Margarynę utrzeć z żółtkami i cukrem. Powoli dodawać mąkę i proszek do pieczenia. Na samym końcu ubić pianę z białek i delikatnie zmieszać z resztą ciasta.

Ugotować budyń z cukrem według przepisu na opakowaniu. 

3/4 ciasta wyłożyć na blaszkę pokrytą papierem do pieczenia, ułożyć odciśnięte z soku jabłka, zalać gorącym budyniem i wylać resztę ciasta. 

Piec ok. 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.


6 komentarzy:

  1. Wygląda supersmacznie :) Chciałam kiedyś zrobić jabłecznik z budyniem albo kisielem (wersja light), ale potem sobie przypomniałam, że nie gotuję :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie ma w tym nic trudnego, na prawdę uwierz mi kochana <3

      Usuń

Wszystkie komentarze czytam, ale nie jestem w stanie na wszystkie odpowiedzieć, za co przepraszam. Szanuję swoich czytelników, więc jeżeli masz pytania to napisz do mnie na natsko1993@gmail.com ;)