środa, 21 marca 2018

27. Domowy kopiec kreta

Niestety nie zdążyłam zrobić porządnych zdjęć, gdyż ciasto rozeszło się bardzo szybko... No cóż, może następnym razem się uda. Kopiec kreta przebił oryginał - jak dla mnie. To na pewno nie ostatnie moje spotkanie z nim ;-) polecam wszystkim, gdyż na prawdę jest przepyszne. 

Składniki na ciasto: (tortownica 24 cm)
* 2 szklanki mąki pszennej (340g)
* 1 szklanka cukru (220g)
* 1 szklana mleka (250ml)
* 1 szklanka oleju (210 ml)
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia, czubata
* 1/2 łyżeczki sody oczyszczanej
* 4 łyżki kakao
* 2 jajka

Dodatkowo:
* 3 duże banany lub 5 mniejszych
* 500 ml śmietany kremówki
* 250 g mascarpone
* tabliczka gorzkiej czekolady



Jajka wbij do misy miksera i ubij z cukrem na gładki, puszysty krem. Mąkę wymieszaj z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Na przemian dodawaj do ubitych jajek suche składniki przesiane przez sito, mleko oraz olej. Ciasto wylej do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia, bądź wysmarowanej tłuszczem i poprószonej kakao. Piecz w temperaturze 160 stopni, ok. 50 minut, termoobieg, do tzw. suchego patyczka.
W cieście wydrąż delikatną dziurę tak, aby boki zostały nietknięte. 


Czekoladę zetrzyj na tarce o drobnych oczkach lub pokrój bardzo drobno. Śmietanę kremówkę ubij, dodaj mascarpone i rozdrobnioną czekoladę.

Nałóż odrobinę masy na ciasto, ułóż pokrojone w plastry banany (można wcześniej skropić delikatnie sokiem z cytryny, aby dłużej zachowały odpowiedni wygląd), wyłóż drugą część masy.

Wydrążony biszkopt ' rozetrzyj ' w rękach na drobniutkie części i posyp uformowany kopiec kreta.
  

6 komentarzy:

Wszystkie komentarze czytam, ale nie jestem w stanie na wszystkie odpowiedzieć, za co przepraszam. Szanuję swoich czytelników, więc jeżeli masz pytania to napisz do mnie na natsko1993@gmail.com ;)