piątek, 9 marca 2018

22. Ciasto pomarańczowe z sokiem pomarańczowym i migdałami

Leciutkie, szybkie w przygotowaniu i wilgotne... Takie właśnie jest to ciasto z dodatkiem soku pomarańczowego. Potrzebujemy niewielu składników, by wyczarować to cudo.

Składniki:
* 2 szklanki mąki
* pół szklanki soku pomarańczowego Hortex
* 3/4 szklanki cukru
* 2 łyżki jogurtu naturalnego
* 3 jajka
* pół szklanki oleju kokosowego
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 płaska łyżeczka sody
* szczypta soli
* płatki migdałowe lub cukier puder do posypania







Sposób przygotowania:
Do soku pomarańczowego dodać cukier, wymieszać. Następnie po kolei dodawać jogurt, rozpuszczony olej kokosowy, jajka i dokładnie zmieszać. 

Na końcu wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, krótko połączyć łyżką drewnianą do połączenia składników.

Keksówkę o wymiarach 25cm x 12cm wyłożyć papierem do pieczenia, po czym wylać ciasto do środka. Posypać płatkami migdałowymi (jeżeli będziemy używać cukru pudru, posypujemy dopiero po wystudzeniu ciasta). 

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka.

2 komentarze:

Wszystkie komentarze czytam, ale nie jestem w stanie na wszystkie odpowiedzieć, za co przepraszam. Szanuję swoich czytelników, więc jeżeli masz pytania to napisz do mnie na natsko1993@gmail.com ;)