wtorek, 20 marca 2018

26. Trufle w białej czekoladzie

Coś dla miłośników białej czekolady... I wiórek kokosowych. Dla mnie takie połączenia są idealne.

Składniki:
* 200 g białej czekolady
* 50 g słodkiej, płynnej śmietany 30%
* 30 g masła
* wiórka kokosowe



Czekoladę posiekać lub zetrzeć na tarce, podobnie zrobić z masłem. Śmietanę zagotować i do śmietany dodać czekoladę, a także masło. Wymieszać trzepaczką, aż powstanie gładka masa. Wstawić na noc do lodówki, aby wszystko zastygło.

Łyżeczką nabierać masę i formować małe kuleczki, obtaczać w wiórkach/migdałach/orzechach. Co kto woli ;-) 

Masa jest bardzo kleista, szybko mięknie pod wpływem ciepła, dlatego kuleczki należy formować błyskawicznie. Można przechowywać do kilku dni w lodówce. 




9 komentarzy:

  1. Mniammmm moje smaczki 😍😍 PYCHOTKA🙂

    OdpowiedzUsuń
  2. ale prosty i szybki ten przepis, chętnie go wypróbuje :)
    te kuleczki na pewno są smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają przesmacznie! Z wielką chęcią takie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie kosteczki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. och, zakochałam się w nich. Jeszcze nie jadłam, a już jestem pewna, że bym je chłonęła ;D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. i to jest właśnie zguba - też bym je chłonęła garściami :D !

      Usuń

Wszystkie komentarze czytam, ale nie jestem w stanie na wszystkie odpowiedzieć, za co przepraszam. Szanuję swoich czytelników, więc jeżeli masz pytania to napisz do mnie na natsko1993@gmail.com ;)