wtorek, 6 lutego 2018

16. Sernik babuni

Muszę przyznać się szczerze, że to był mój pierwszy sernik w życiu! Tak, wcześniej zawsze ktoś mnie wyręczał. Teraz już wiem, że nie ma się czego bać, że warto próbować czegoś nowego i wciąż się uczyć. Ten przepis w mojej rodzinie krąży już od dawna... Wystarczy dobry ser, odrobinę serca i... Dużo czasu! No cóż, coś za coś ;)

Spód:
* 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
* 1/2 szklanki cukru pudru
* 1/2 kostka margaryny
* 2 żółtka
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Z podanych składników zagnieść ciasto, jeżeli jest za suche można dodać kwaśnej śmietany.




Ser:
* 1,40 kg zmielonego sera
* budyń śmietankowy
* kisiel cytrynowy
* 10 jajek
* 40 dag cukru pudru
* 1/2 l śmietany
* proszek do pieczenia
* rodzynki




Utrzeć żółtka z cukrem pudrem, porcjami dodawać ser, potem na przemian śmietanę, budyń, kisiel, proszek do pieczenia. Na koniec dodać ubitą pianę z białek.

4 komentarze:

  1. Wygląda niezwykle smakowicie, na pewno wypróbuję Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ten przepis przechodzi u nas w rodzinie z pokolenia na pokolenie ;)

      Usuń
  2. witaj!jaka śmietana kwaśna czy słodka?

    OdpowiedzUsuń

Wszystkie komentarze czytam, ale nie jestem w stanie na wszystkie odpowiedzieć, za co przepraszam. Szanuję swoich czytelników, więc jeżeli masz pytania to napisz do mnie na natsko1993@gmail.com ;)