sobota, 3 lutego 2018

15. Szarlotka

Chyba nie muszę nikomu przypominać, że najlepsze ciasta to te najłatwiejsze. Dziś w roli głównej... Szarlotka! 

Ciasto:
* 40 dag mąki
 * 15 dag masła
* 15 dag cukru pudru
* 1 łyżka śmietany
 * proszek do pieczenia
* 1 jajko

Zagnieść ciasto, podzielić na dwie porcję. 


Jabłka:
* 1 kg jabłek
* 1 szklanka cukru
* cynamon
* 5 łyżek bułki tartej

Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, przesmażyć w garnku. Dodać cukier i cynamon. Jak trochę przestygną dodać bułkę i wyłożyć na ciasto. Ciasto nakłuć widelcem. Włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika.

Po dziesięciu minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec przez około 40 minut. 




2 komentarze:

Wszystkie komentarze czytam, ale nie jestem w stanie na wszystkie odpowiedzieć, za co przepraszam. Szanuję swoich czytelników, więc jeżeli masz pytania to napisz do mnie na natsko1993@gmail.com ;)