sobota, 24 lutego 2018

19. Ciasto snikers

Wersji snikersa w internecie jest wiele. Według mnie każda jest dobra, na swój sposób oczywiście. Do ciasta możecie dodać mieszankę orzechów, ja pod ręką miałam tylko włoskie.

Wymiary blachy: 24cm x 24cm

Składniki na ciasto miodowe: 
* 400 g mąki tortowej
* 80 g masła lub margaryny
* 1/3 szklanki cukru
* 6 łyżek miodu
* 1 jajko
* 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki na krem budyniowy:
* 600 ml mleka
* 1 budyń waniliowy, proszek
* 4 łyżki cukru
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* 1 łyżeczka mąki pszennej
* 200 g masła lub margaryny, temp. pokojowa

Składniki na warstwę orzechową:
* 250 g orzechów, lekko zmielonych
* 80 g masła
* 1 1/2 łyżki miodu
* 1 1/2 łyżki cukru

Dodatkowo:
* 1 puszka masy krówkowej




Wszystkie składniki na ciasto wykładamy/wysypujemy na stolnicę i zagniatamy szybko ciasto. Dzielimy na 3 części. Każdą rozwałkowujemy od razu na papierze do pieczenia. 

Na jedną część nakładamy warstwę orzechową. Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i gotujemy przez ok. 5 minut.

Przekładamy do formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 15 minut.


400 ml mleka podgrzewamy razem z cukrem i masłem, aż do rozpuszczenia składników. W pozostałym mleku rozpuszczamy przesiany proszek budyniowy oraz mąkę. Cały czas mieszając wlewamy zimne mleko do gorącego. Ponownie podgrzewamy do zagotowania masy, cały czas mieszając, aby masa się nie przypaliła. Owijamy folią i zostawiamy do wystudzenia.

Utrzeć z masłem na gładką masę. 

Przełożenie:
ciasto miodowe - masa budyniowa - ciasto miodowe - masa kajmakowa - ciasto z warstwą orzechową

Dobrze schłodzić, najlepiej całą noc. 


Rada:
Jeżeli nie lubicie być zasłodzeni, proponuję zmniejszyć ilość cukru... 

43 komentarze:

  1. Uwielbiam to ciasto. Moja mam czasem go robi i jestem nim zachwycona. Jest pyszne😉

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda obłędnie i z pewnością tak też smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda smakowicie. Chętnie wypróbuje przepis .

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam,mniam:):) Uwielbiam to ciasto.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda niesamowicie :D Chętnie wypróbuję przepis.

    https://xgabisxworlds.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Istna rozpusta. Uwielbiam wypieki z dodatkiem orzechów. Może to ciasto jest słodkie, ale taka jego "natura". ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dokładnie, u mnie w domu narzekali, że za słodkie, ale jakoś całe zjedli :D

      Usuń
  7. Fakt wersji snikersów jest tyle co gospodyń, każda go ulepsza po swojemu:)
    Twoja miodowa wersja na pewno pyszna.

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniaaam, ale smakowicie wygląda :) Moja mama często robi ale milkiwaya ;p

    OdpowiedzUsuń
  9. wow its look delicious dear i need to try this,keep posting..

    https://clicknorder.pk online shopping in pakistan

    OdpowiedzUsuń
  10. pysznie wyglada i z pewnoscią takie jest :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Na widok takiego ciacha az ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Piękne ciasto i wiem doskonale, że jest przepyszne :) zrobię wg Twojego przepisu!

    OdpowiedzUsuń
  13. chętnie wypróbuję na najbliższe święta!

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepysznie wygląda- bardzo lubię miodowe placki z różnymi kremami :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam to ciasto ❤ porywam kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń

Wszystkie komentarze czytam, ale nie jestem w stanie na wszystkie odpowiedzieć, za co przepraszam. Szanuję swoich czytelników, więc jeżeli masz pytania to napisz do mnie na natsko1993@gmail.com ;)