sobota, 27 stycznia 2018

13. Rafaello migdałowe

Dziś coś specjalnego dla wielbicieli kokosa, migdałów, a także ciast z dodatkiem alkoholu...


Biszkopt: 
* 7 dużych jajek
* 200 g cukru
* 230 g mąki pszennej 
* 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
* 1/4 łyżeczki aromatu migdałowego

Do nasączenia:
* 200 ml wody
* sok z 1/2 cytryny
 2 łyżeczki cukru pudru

Krem:
* 500 ml mleka
* 1 opakowanie cukru waniliowego
 * 3-4 łyżki cukru 
* 2 budynie śmietankowe bez cukru
* 1 szklanka advocaata
* 350 g masła w temperaturze pokojowej
* 100 g wiórków kokosowych
* 100 g płatków migdałowych

Wierzch:
* 100 g wiórków kokosowych
* 1 łyżka masła
* 1 łyżka cukru




Masa:
Z mleka, cukru waniliowego, cukru i 2 budyniów w proszku ugotować budyń. Nakryć go folią spożywczą i odstawić do ostygnięcia.

Biszkopt:
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nastawić do 160 stopni na funkcję termoobieg. 

Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać. Do masy jajecznej dodać w dwóch partiach wcześniej przygotowaną mąkę i wymieszać, najlepiej łyżką drewnianą.

Ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać i piec przez około 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, pozostawić do ostudzenia, po czym przekroić na 2 blaty. 

Składniki do nasączenia wymieszać, nasączyć biszkopty. 


Krem:
Masło utrzeć i stopniowo dodawać do niego budyń. Mieszać mikserem, aż powstanie jednolita masa. Następnie w partiach dodać advocaat, wymieszać. Krem podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać wiórki kokosowe, do drugiej płatki migdałowe.

Wierzch:
Na patelni roztopić masło, dodać cukier i wiórki kokosowe, cały czas mieszając, do momentu, aż wiórki będą złote. Odstawić do ostygnięcia. 

Przełożenie:
biszkopt - krem z wiórkami kokosowymi - biszkopt - krem z płatkami migdałowymi - posypka kokosowa

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkie komentarze czytam, ale nie jestem w stanie na wszystkie odpowiedzieć, za co przepraszam. Szanuję swoich czytelników, więc jeżeli masz pytania to napisz do mnie na natsko1993@gmail.com ;)