wtorek, 2 stycznia 2018

7. Ciasto wystawa z delicjami i galaretką

Przepis dostałam od mamy i do dziś jest to jedno z moich ulubionych dań. Będzie idealne dla łasuchów, którzy uwielbiają słodkości...


Biszkopt biały:
* 7 białek
* szklanka cukru
* 1 łyżeczka kawy
* 3 łyżki mąki ziemniaczanej
* 3 łyżki mąki pszennej
* proszek do pieczenia (1 płaska łyżeczka)

Biszkopt żółty:
* 5 jaj
* 5 łyżek cukru
* 5 łyżek mąki pszennej
* płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:
 * kostka masła
* 7 żółtek
* szklanka cukru
* 1/2 szklanki wody
* 2 łyżki kakao

Dodatkowo:
 * delicje
* 2 galaretki truskawkowe


Zaczynamy od biszkoptu żółtego. Białka ubijamy z cukrem na puszystą, gęstą, lśniącą pianę. Dodajemy żółtka, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Wylewamy na blaszkę. Całość posypujemy kawą. Następnie pieczemy biszkopt biały/jasny.
Białka ubijamy z cukrem, dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z mąką pszenną, a także proszek do pieczenia. Wylewamy na ciasto żółte. Całość pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez około 35-40 minut, do tzw. suchego patyczka. 

Masa:
W garnku umieszczamy masło, wlewamy wodę, cukier, gotujemy do momentu rozpuszczenia. Dodajemy kakao, zagotowujemy. Ściągamy z palnika i zostawiamy do wystudzenia.

Masło ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku, na przemian z kakao.
Miksujemy do momentu, aż masa będzie gładka, bez grudek.

Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu.


Przełożenie:
biszkopt - masa kakaowa - delicje - galaretka



Święta to był ciężki czas dla mnie, dużo pracy, bałagan w kuchni. Na szczęście na pomoc przyszedł mi jeden ze sposobów miksowania ciasta bez bałaganu. 



Teraz już wiem, że kiedyś w swoim nowym domku, kuchnię będę mieć większą.

#beko #ciastojakzobrazka



3 komentarze:

Wszystkie komentarze czytam, ale nie jestem w stanie na wszystkie odpowiedzieć, za co przepraszam. Szanuję swoich czytelników, więc jeżeli masz pytania to napisz do mnie na natsko1993@gmail.com ;)