sobota, 6 stycznia 2018

9. Ciasto 3bit na biszkopcie

Nigdy nie przemawiały do mnie ciasta na krakersach. Zawsze był problem, gdy namiękły. Postanowiłam więc nieco zmodyfikować oryginalną wersję.

Biszkopt:
* 5 jaj
* 5 łyżek cukru
* 5 łyżek mąki
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Środek:
* 400 g masy kajmakowej
* krakersy (ok. 350 g)
* śmietanka 30% 500 g
* 2 budynie śmietankowe/waniliowe
* 0,5 l mleka
* cukier puder do smaku
* 200 g masła
* starta czekolada do dekoracji


Biszkopt:
Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier, następnie żółtka, później mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia. Upiec biszkopt.



Budyń:
Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu. Pozostawić do ostygnięcia. Następnie masło utrzeć z cukrem pudrem, partiami dodawać wystudzony budyń.


Śmietanka:
Śmietankę ubić z cukrem do sztywności.


Przełożenie:
biszkopt - masa budyniowa - krakersy - masa kajmakowa - krakersy - ubita śmietanka - starta czekolada

4 komentarze:

Wszystkie komentarze czytam, ale nie jestem w stanie na wszystkie odpowiedzieć, za co przepraszam. Szanuję swoich czytelników, więc jeżeli masz pytania to napisz do mnie na natsko1993@gmail.com ;)