środa, 6 grudnia 2017

1. Migdałowiec według siostry Anastazji

To ciacho od dawna chodziło mi po głowie... Masa kajmakowa w połączeniu z śmietaną kremówką oraz prażonymi migdałami to niebo w gębie! Smakuje obłędnie! W oryginale występują krakersy. Ja postanowiłam zamienić je na biszkopt, aby ułatwić sobie późniejsze krojenie ;)

Składniki na biszkopt:
* 4 jajka
* pół szklanki cukru
* pół szklanki mąki
* po łyżeczce cukru waniliowego i proszku do pieczenia

Dodatkowo:
* puszka masy krówkowej
* płatki migdałowe
* 1 budyń śmietankowy bez cukru
* kostka masła
* 1/3 l śmietany 30%
* 3 łyżeczki żelatyny
* 1 duża paczka krakersów
* 0,5 litry zimnego mleka
* cukier puder 

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i cukier waniliowy. Dorzucić żółtka oraz mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Piec 10-15 minut w temperaturze 180 stopni.

Ugotować budyń według przepisy podanego na opakowaniu, wystudzić. Utrzeć z masłem, dodać cukier puder do smaku. 

Ubić śmietanę z cukrem pudrem, dodać rozpuszczoną żelatynę.

Płatki migdałowe uprażyć na patelni, wystudzić. 

Przełożenie:

biszkopt - masa budyniowa - krakersy - masa kajmakowa - krakersy - śmietana kremówka - prażone migdały
.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkie komentarze czytam, ale nie jestem w stanie na wszystkie odpowiedzieć, za co przepraszam. Szanuję swoich czytelników, więc jeżeli masz pytania to napisz do mnie na natsko1993@gmail.com ;)