piątek, 8 grudnia 2017

3. Ciasto marcepanek według siostry Anastazji

Gotowa masa makowa mnie nie przekonywała, a więc postanowiłam coś zrobić samemu. Muszę przyznać, że zaskoczyłam się pozytywnie. To na pewno nie będzie ostatnie ciasto z makiem ;)

Składniki na ciasto:
* 50 dag mąki
* 20 dag cukru
* 25 dag margaryny
* 3 żółtka
* 2 jaja
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
* 1 kostka masła
* 6 łyżek cukru pudru
* 2 opakowania migdałów
* olejek migdałowy
* 1/2 l mleka
* 1/4 l śmietany 18%
* 5 jaj

Ponadto:
* domowa masa makowa (możecie zastąpić kupną, ale ja nie mam przekonania co do niej)
* 3 białka
* 6 dużych jabłek + cukier do nich (chyba, że są wystarczająco słodkie)
* szczypta cynamonu

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 4 części. Każdą część rozwałkować od razu na papierze.

Mak wymieszać z surowymi białkami (będzie bardziej zwarty). Przełożyć nim dwa pierwsze surowe placki.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, odcisnąć i dosłodzić do smaku, dodać cynamon. Przełożyć kolejne 2 ciasta.

Ciasta pieczemy osobno po około 25 minut.

Krem:
Mleko wlać do garnka, dodać jajka i śmietanę. Wszystko dobrze wymieszać trzepaczką. Gotować ciągle mieszając do uzyskania twarożku. Powstały twarożek przelać na sito, aby odciekł i wystygł.

Jedno opakowanie migdałów zmielić bardzo drobno. Utrzeć masło z cukrem pudrem. Dodawać po jednej łyżce twarożku, cały czas ucierać. Do utartej masy dodać zmielone migdały i kilka kropel olejku. Przełożyć zimne ciasta: na spód makowe, część kremu i ciasto jabłkowe.


Na wierzch można zrobić polewę i posypać resztą migdałów.


2 komentarze:

Wszystkie komentarze czytam, ale nie jestem w stanie na wszystkie odpowiedzieć, za co przepraszam. Szanuję swoich czytelników, więc jeżeli masz pytania to napisz do mnie na natsko1993@gmail.com ;)