poniedziałek, 11 grudnia 2017

4. Ciasto biały lion z ryżem preparowanym

Wbrew pozorom jest to chyba najszybsze (oprócz szarlotki), które robiłam ;) i mało skomplikowane, a więc początkujący na pewno dadzą sobie radę ;)

Biszkopt:
* 8 jajek
* 1 szklanka cukru
* 1,5 szklanka mąki tortowej
* 2 łyżki mąki ziemniaczanej
* pół tabliczki białej czekolady

Masa:
* 4 żółtka
* 4 szklanki mleka
* 4 łyżki mąki ziemniaczanej
* 6 łyżek mąki pszennej
* cukier puder do smaku
* 1,5 kostki margaryny lub masła (ja dałam pół na pół)

Ryż:
* 150 g ryżu preparowanego
* 1 puszka masy kajmakowej

Dodatkowo:
* orzeszki ziemne solone do dekoracji

Poncz:
* woda
* alkohol (wódka)
* sok z czytryny

Przygotowanie:
Białka ubijamy, dodajemy cukier, żółtka, mąkę tortową i ziemniaczaną, a także posiekaną białą czekoladę. Osobiście preferuję mieszanie mąki łyżką drewnianą, biszkopt wychodzi wówczas bardziej pulchny. Pieczemy dwa biszkopty w 180 stopniach, przez 10-15 minut. 

3 szklanki mleka zagotować. 1 szklankę mleka, żółtka, mąkę ziemniaczaną, pszenną, cukier zmiksować, następnie wlać na mleko, ugotować budyń.

Margarynę lub masło utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po łyżce zimnego budyniu. 

Ryż preparowany wymieszać z masą kajmakową. Najlepiej to zrobić ręką. 

Biszkopty ponczujemy. 

Przełożenie:
biszkopt - ryż w masie krówkowej - masa - biszkopt - masa - posiekane orzeszki ziemne solone


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wszystkie komentarze czytam, ale nie jestem w stanie na wszystkie odpowiedzieć, za co przepraszam. Szanuję swoich czytelników, więc jeżeli masz pytania to napisz do mnie na natsko1993@gmail.com ;)